1.
Dalam
sesetangah situasi, badan kita memerlukan dos vitamin yang lebih tinggi dari
apa yang boleh diperolehi daripada makanan. Contohnya Vitamin C dan Vitamin E
yang diperolehi daripada makanan sahaja tidak mencukupi untuk memberi kesan
pencegahan dan anti penuaan
2.
Buah-buahan
dan sayur-sayuran yang ditanam di atas tanah yang tidak subur mengandungi bahan
galian yang kurang berbanding dengan buah dan sayur dari tanah yang subur. Racun
perosak, racun serangga dan bahan pencemar mempengaruhi kualiti buah dan
sayuran tersebut
3.
Zat
makanan mudah hilang semasa proses pengangkutan, penyimpanan dan penyediaan. Contohnya,
Vitamin C dan enzim mudah dimusnahkan oleh haba semasa memasak
4.
Pengambilan
pil penahan sakit, laksatif, ubat-uabtan, alcohol dan antibiotic boleh
mengganggu penyerapan zat makanan. Amalan diet yang tinggi, kafien, lemak, gula
dan garam dapat mengurangkan simpanan zat makanan di dalam tubuh
5.
Makanan
seharian yang tidak seimbang serta tidak mengikut pyramid makanan yang
dicadangkan
6.
Gaya
hidup masakini dengan kehidupan yang sibuk, jarang memasak di rumah dan lebih
gemar kepada makan segera yang tinggi kandungan bahan kimia
7.
Bagi
yang bekerja, makanan tengahari selalunya di luar dan hidangan malam disediakan
seringkas mungkin, maka pengambilan makanan seimbang kadangkala tidak
dititikberatkan
DAPATKAN PRODUK SHAKLEE PENERAJU
PEMBUATAN VITAMIN & MAKANAN TAMBAHAN NO.1 DI DUNIA
No comments:
Post a Comment